Shrink it! Wear it!Het is al even stil hier hé, sorry daarvoor, nieuwe job, kinderen met veel hobby's, bomvolle agenda...
Maar op deze mooie lentedag heb ik me hier aan mijn bureautje aan het grote raam gezet en me eens op de shrink plastic gestort.  Na enkele mislukkingen de afgelopen weken... (ja hoor die zijn er ook, die foto's volgen nog zeker!) ging het vandaag zo vlot.  Ik hoop dankzij mijn mislukkingen jullie wat richtlijnen te geven zodat jullie daarvan bespaard gaan blijven ;)Wat liep er fout....
Ik sneed het uit , stak het op de aangegeven temperatuur in de oven en... het plooide telkens dubbel en ik kreeg het niet meer mooi, heb een paar dubbel gevouwen sleutelhangers, oorbellen,...
Wat bleek het probleem? Silhouette voegde er aan de achterzijde een 'bakpapier' aan toe dat vast kleeft, het kwam ongelijk los van die backing en plooide dubbel en kreeg de kans niet om terug mooi in vorm te komen. Naar mijn mening is dat vel toegevoegd zodat het op je mat blijft kleven, maar in de oven stoort het enorm!
Wanneer ik het bakpapier van de achterkant afhaalde ging het heel wat vlotter in de oven, maar was het toch nog niet helemaal naar mijn zin...
Tot ik deze week iemand op youtube het met een hittepistool zag doen en dat was mijn oplossing.  Op die manier had ik alles in de hand, kon ik ik het omdraaien wanneer nodig en heb ik zelfs een volledig dubbelgevouwen oorbelletje (het kleefde volledig dicht!) toch nog mooi plat gekregen.Onder dit filmpje kan je mijn volledige werkwijze terugvinden
Dus mijn werkwijze:

1. Maak je ontwerp in Silhouette. Hou er rekening mee dat je ontwerp ongeveer 2.5 keer krimpt
    Voeg er de registratietekens aan toe.
2. Print het op de blanco zijde van het shrink papier
3. Snij uit met je Silhouette (ik sneed deze even snel uit met een schaar, dus silhouette moet niet persé)
4. haal overal de achterzijde van het shrinky papier af
5. Neem een hittepistool (haardroger werkt hier ook voor) en een pincet bij de hand en laat de warmte zijn werk doen, hou iets plat bij de hand dat hittebestendig is zodat je af en toe kan plat drukken (ik gebruikte een kaarshoudertje :) )
6. Geniet van je mooie werk!


CONVERSATION

3 reacties:

 1. Oh wat leuk. En is dat nu onverwoestbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is super stevig! Kan je totaal niet meer plooien!
   Ook niet te zwaar om als oorbellen te dragen

   Verwijderen
 2. Vroeger toen ik een tiener was, werkten wij met kleurpotlood op 'schrinkels', een folie dat ze bij De Banier verkochten. Ik herinner me nog dat het eerst volledig opkrulde en dan weer plat werd. Heb daar ook nog oorbellen mee gemaakt! Cool!

  BeantwoordenVerwijderen