Cozy Cardigan

Al een lange tijd zag ik een vriendin met zo'n zalige cardigan die ik zelf overal zocht maar nergens niet kon vinden en over een paar weken kreeg ik er eentje cadeau van haar! Zalig zat deze, ik wou niets anders meer dragen, lekker warm, lekker cosy, zo eentje waar je lekker kon in weg kruipen en je zat lekker op je gemak.


Bij het bestuderen van die cardigan (ja, dat doe je nu eenmaal als je graag naait, je bestudeert elk kledingstuk en vraagt je af: hoe is dit gemaakt?) dus bij het bestuderen van die cardigan kwam ik tot de ontdekking dat die uit allemaal rechthoeken bestond... die moeten we namaken want wat is er beter dan zo 1 cardigan? Inderdaad: 2 zalige cardigans.


Stofje had ik liggen, een wolletje waarvan ik een jurk wou maken die er maar nooit niet kwam. Ik kocht deze bij de vriendelijke Marokkaan op de Turnhoutsebaan in Borgerhout voor een prikje, boven zijn winkel prijkt er een bord AB Lingerie... maar lingerie heb ik er nog nooit zien liggen, stoffen daarentegen... als ik stoffen zonder print zoek ga ik steeds daar naartoe, heel goede kwaliteit voor geen geld. (ps: ik ga daar veel liever dan naar de Sleepstraat). Kijk ook eens op mijn stoffenkaart als je een winkel dichtbij zoekt!

Dus ik zei, de cardigan die ik al had:En dit maakte ik er van, kwaliteit van de foto is niets, in afwachting van een betere foto:

En hoe begin je daar nu aan?Je hebt nodig:
Stof: rekbare stof van 1,30 m op 1,5 m breed

Hieruit maak je (naadwaarde zit er al in!)

A: 2 maal 62,5cm op 24cm
B: 125cm op 26cm
C: 112cm op 62cm
D: mouwpatroon, 2 maal gespiegeld
E: 21cm op 28cm

Hierbij een snelle schets:
Voor het mouwpatroon teken je 2 lijnen van 20cm met een rechte hoek van 90°. Evenwijdig met de linkse lijn teken je een weer een lijn in rechte hoek van 90° maar van 13cm. Nu verbind je de bovenste punt van uw lijn van 20cm met het bovenste punt van de lijn van 13cm.
Je patroon ziet er nu zo uit:

 • leg A1 + A2 met het kortste stuk op elkaar, goede kanten op elkaar en naai deze aan elkaar.
 • Vouw het verkregen stuk A in de lengte, slechte kanten op elkaar en naai dit aan een lange zijde van het stuk B
 • in elke hoek van de lange zijde naai je nu een mouwdeel :
 • Nu neem je het stuk C en naai je telkens op de kortste zijde onderaan een mouwdeel zodat de rechte hoek gelijk doorloopt met de lange zijde. De afbeelding zegt meer ;)


 • Nu gaan we de mouwen sluiten, je legt de rechte zijden van de mouwen op elkaar en naai deze over heel de lengte dicht. Zie rode lijn. Nadien leg je de andere zijde van de mouwen op elkaar en naai deze dicht, zie gele lijnen. Doe dit aan beide zijden, heb het op de tekening maar aan 1 zijde getekend zodat je weet welke delen je op elkaar moet leggen zonder verwarring te scheppen.De afwerking:
 • neem nu deel E (kleine tip: als je een gewoon A4 blad neemt heb je dat patroon ;) )
  plooi deze met de langste zijden op elkaar dubbel, goede kanten op elkaar en naai deze aan de lange zijden dicht. Draai ze met de goede kant naar buiten en draai ze, zoals mouwboorden dubbel met de slechte kanten op elkaar.
  Neem een mouwdeel met de goede kant naar buiten en schuif daarover een mouwboord. Zorg er voor dat je naad van je mouwboord mooi doorloopt met de naad van de onderkant van je mouw.
  Zet deze boord nu aan je mouw zoals je gewoonlijk doet (hier kan je van punt 18 tot 23 een uitleg vinden) 
 • herhaal dit voor je 2de mouw
 • Je kan nu ook nog naar wens een knoopje opzetten.
 • zoom nog even de onderste boord om en je comfy cardigan is af!

Veel plezier, stuur je foto's van jullie versies naar info@vnila.be en ik zet ze hier bij! 
CONVERSATION

3 reacties:

 1. Waw, knap gemaakt! Ziet er super comfy uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey, ik heb je zonet genomineerd voor de Liebster Award! Wil je weten wat dit inhoudt, ga dan eens kijken op mijn blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh tof! ik zie dit nu pas, sorry! Hier blog ik deze week nog over! Dank u!

   Verwijderen