Smocking pants with a pattern, easy as pie!Onlangs ontdekte ik smocking, het zag er heel ingewikkeld uit, maar was alles behalve dat.

Via deze pin vond ik het


Terug te vinden op mijn pagina met Naaitips


Ik paste het toe op een broek voor mijn kleine meid. Een broek die je op nog geen 2 uurtjes in elkaar flanst. Zo'n broek waar ze lekker in kan bewegen, lekker in kan spelen, op en af alles springen, een broek die ze heel snel zelf kan afdoen als ze snel op het potje moet, wat heel handig is bij potjestraining!
Maar jullie willen weten hoe dat juist werkt natuurlijk.

Wat heb je nodig?
een rechthoek stof, lengte zal je bepalen na onderstaande berekening
een  broek als voorbeeld voor het 'patroon'

Mijn eerste maakte ik uit een teststofje (ofte overschot van een ander werkje want deze stofjes moeten we ook kunnen wegwerken!) 
Mijn voorbeeldbroek heeft 
broeksbreedte 20cm = A
hoogte van 41 cm = B
broekspijpen van 10cm breed = C

in totaal heb ik dus een lengte nodig van 71cm, mijn stof dient wel een breedte te hebben van minimum 83cm. Die overige 12cm gebruiken we om de boord bovenaan mee te maken.

Knip nu een rechthoek van je totale lengte en dezelfde breedte. In mijn geval 71 x 71.
Vouw je rechthoek dubbel  en knip deze door zodat je 2 driehoeken bekomt.
Trek nu een rechte lijn van je A lengte vanuit de bovenhoek naar beneden. Op dit punt trek je een loodrechte lijn in de breedte. Dit wordt de breedte van je broek. Meet deze lijn meteen op want straks hebben we deze weer nodig. 

Vanuit de linker en rechterhoek meet je C lengte en teken daar een rechte lijn naar boven. 

Knip deze 3 hoeken van je stof. Uit je resterende stof knip je nu een boord van 12cm (of meer als je een bredere boord wilt) op lengte D.

Broek samenstellen:


neem de boord van 12cm op D en zoom deze langs 1 zijde om. Deze boord smock je nu volledig. De uitleg hiervan vind je bij haar, beter kan ik het niet uitleggen. 

Als dit gebeurd is, vouw je deze dubbel met de goede kanten op elkaar en naai je de naad dicht, ik deed dat mat de overlock, maar dit stuk moet niet rekken, dus mag gerust met een rechte steek op de naaimachine.

Neem nu je broekdelen, leg ze met de goede kanten op elkaar en naai de langste zijde aan elkaar (binnenbeennaad) 
Smock nu de broekspijpen onderaan in de breedte in de gewenste hoogte. Ik naaide hier 4 lijnen hoog.
Ik werkte hier de zoom af met een rolzoompje op mijn overlock.

Naai nu de kortste zijden aan elkaar zodat de buitenbeennaden ook sluiten.

Neem nu je gesmockte boord en naai deze vast aan de bovenzijde van je broek. 
Je broek is normaal gezien nog binnenstebuiten. Draai je boord nu met de goede kant naar buiten en zorg er voor dat je omgezoomde kant onderaan is. Schuif ze op deze manier in je broek. Leg de naad van je boord gelijk met een buitenbeennaad zodat deze mooi doorloopt. Rek je boord volledig uit zodat ze even breed is als de bovenzijde van je broek. Naai deze met je overlock of met een zigzagsteek want dit gedeelte moet rekken.

Bewonder je werkje!

Dit is mijn eerste tuto, bij vragen en opmerkingen mag je me steeds contacteren! 

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie plaatsen